Αντικείμενο και στόχοι

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εκμάθηση τεχνικών αιμοληψίας (λήψης αίματος) τόσο με τη χρήση σύριγγας, πεταλούδας, φλεβοκαθετήρα όσο και με το σύστημα κενού (τύπου vacutainer) κ.α. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη διαχείριση τόσο των δειγμάτων αίματος όσο και των ασθενών-αιμοδοτών. Oι εκπαιδευόμενοι στο τέλος του προγράμματος θα γνωρίζουν τις επιπλοκές από την αιμοληψία καθώς και τις πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στον ασθενή (λιποθυμία, βαγοτονική αντίδραση κ.α.).

Αναγκαιότητα του προγράμματος

Η πιστοποίηση γνώσης της τεχνικής της αιμοληψίας αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τα περισσότερα επαγγέλματα που αφορούν τον Τομέα της Υγεία και έχουν σκοπό να εργαστούν σε κάποιο Διαγνωστικό Εργαστήριο, Ιδιωτική ή/και Δημόσια Κλινική ή σε Νοσοκομειακή Μονάδα Αιμοδοσίας. Η γνώση και η ικανότητα εφαρμογής των κανόνων αιμοληψίας αποτελούν σημαντικό εφόδιο κατά την εύρεση εργασίας. Κρίνεται αναγκαία η πιστοποίηση των γνώσεων που αφορούν τη σωστή λήψη του δείγματος αίματος. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για ερευνητές οι οποίο ασχολούνται με τη μελέτη των κυττάρων του αίματος, καθώς εξασφαλίζεται ευκολότερη πρόσβαση στο υπό μελέτη βιολογικό δείγμα.

Στόχοι του προγράμματος είναι, ο εκπαιδευόμενος στη λήξη του προγράμματος να:

  1. κατέχει γνώσεις μέσω των θεωρητικών και των πρακτικών μαθημάτων (μάθηση) για τη λήψη αίματος.
  2. έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις γνώσεις του αξιοποιώντας την τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση αιμοληψίας (πεταλούδα, σύστημα κενού, φλεβοκαθετήρας, σύριγγα κ.α.).
  3. αποκτήσει δεξιότητες νοητικές (χρήση λογικής, διαισθητικής και δημιουργικής σκέψης) και πρακτικές (πρακτική άσκηση στην αιμοληψία),
  4. έχει τις ικανότητες ύστερα από θεωρητική και πρακτική εξέταση, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώσει με ασφάλεια τη λήψη αίματος τόσο από τη ράγα δακτύλου όσο και από τις φλέβες των άνω και κάτω άκρων.
  5. προσφέρει με ασφάλεια στον ασθενή τις πρώτες βοήθειες στην περίπτωση που κριθούν αναγκαίες κατά τη διάρκεια της λήψης αίματος.

Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι μετά από αποδεδειγμένη επάρκεια στη χρήση των γνώσεων, δεξιοτήτων και περιστάσεων πιστοποιούνται ως αιμολήπτες ύστερα από γραπτή, προφορική εξέταση και την εκπόνηση εργασίας.